Analýza demografického vývoja oblastí a obcí podľa štatútu a veľkosti v Slovenskej republike

Autori: Branislav Bleha, Ján Mészáros, Viera Pilinská, Branislav Šprocha, Boris Vaňo

V populačnom vývoji na Slovensku od začiatku 21. storočia pokračujú viaceré transformačné zmeny, ktorých iniciačnú fázu môžeme identifikovať po rozpade minulého politického režimu. Platí pritom, že nielen na národnej úrovni sme svedkami týchto často historicky jedinečných a dynamicky prebiehajúcich posunov, ale dôležitou je aj ich regionálna dimenzia.

Tá je najčastejšie prezentovaná vo výskume na okresnej alebo krajskej úrovni, no oveľa menšia pozornosť je v tomto smere venovaná oblastiam (NUTS), veľkostným skupinám obcí, či komparácii mestských a vidieckych sídel. Práve na tieto tri špecifické populačné skupiny sa zamerala predložená publikácia.

Jej hlavným cieľom bolo prostredníctvom vybraných ukazovateľov vytvoriť komplexnú analýzu jednotlivých demografických procesov, vekovej štruktúry, populačných prírastkov v oblastiach Slovenska, mestských a vidieckych sídlach a jednotlivých veľkostných skupinách obcí v období posledných dvoch desaťročiach. Vďaka tomu sa snažíme odhaliť nielen zmeny, ku ktorým došlo počas sledovaného obdobia, ale tiež poukázať na rozdiely v rámci sledovaných populačných skupín.

Veríme, že takto zameraná komplexná analýza populačného vývoja netradičných populačných skupín prinesie viaceré nové a menej známe poznatky o charaktere, zmenách a prípadných diferenciách jednotlivých demografických procesov a vekovej štruktúry, čím prispeje k ďalšiemu prehĺbeniu demografického poznania.

» Stiahnuť publikáciu

 


» späť na zoznam publikácií